TEATED 

ESILEHELE

TEATED


KALENDER


TÖÖTEGIJAD


JUMALATEENISTUS


TALITUSED


KOGUDUSE ELU


ANNETUSED


KIRIK


PASTORAAT


TÄNAME


FOTOALBUM


LINGID


MEEDIA


SISEVEEB



JÄRVA-JAANI KIRIKU TORNIKIIVRI RESTAUREERIMINE

Sulev Mahlakas ja Valeri Gnedkov torni tipus

Teisipäeval, 8. aprillil tõi Harry Jõemees Tornimees OÜst alla meie kiriku tornikiivri risti ja kuuli. Ajaloolist hetke olid tulnud vaatama väikesed ja suured huvilised.  Viimati toodi rist ja kuul kiivri tipust alla 26. juunil 1958. aastal, kuna olid vintpüssi kuulidest läbi lastud ja vajasid parandamist. Kohalikud mehed tinutasid ning lappisid vaskplekiga 81 kuuliauku tornimunal  ja 7 kuuliauku ristil. 19. sajandi dokumendid munas olid kuuliga läbi lastud ja täielikult hävinud. (Õpetaja August Ein´a märkmed EELK Järva-Jaani koguduse kroonikast 1958. aastal).

    Meiegi suureks huviks oli, kas ja mida panid koguduse liikmed torni munasse 1958. aastal, kui parandamise tööd olid valmis ja korrastatud rist ja kuul tagasi torni tippu viidi. Paraku kordus sama lugu, mis varasemategi ürikutega. Klaaspudelisse pandud dokument oli taas kuulist läbi lastud ning ilmastiku oludes täiesti loetamatuks muutunud. Leitud pudel dokumendi säilmetega jääb koguduse muuseumisse.

     Restaureerimistööd jätkuvad ja veel on võimalus teha oma annetus tornikiivri restaureerimise heaks. Kõikide 15. juuniks 2014 annetanute nimed lisame restaureeritud tornikiivri kuuli, teiste ajalooliste dokumentide juurde, mis siis koos ristiga teisipäeval, 24. juunil kell 11.00, Ristija Johannese sünnipäeval ja meie kiriku nimepäeval, taas kiivri tippu kinnitatakse. Südamlik tänu kõikidele asutustele ja üksikisikutele, kes on oma annetuse juba teinud!

← kõik uudised   ↑ üles