TEATED 

ESILEHELE

TEATED


KALENDER


TÖÖTEGIJAD


JUMALATEENISTUS


TALITUSED


KOGUDUSE ELU


ANNETUSED


KIRIK


PASTORAAT


TÄNAME


FOTOALBUM


LINGID


MEEDIA


SISEVEEB



INFOTAHVEL KIRIKAIA KALMISTUL
08.10.2017

Lõikustänupühal, 8. oktoobril avasime kirikaia kalmistul infotahvli, kust on võimalik lugeda nii eesti kui ka inglise keeles teavet meie kihelkonna, kirikaia, kiriku, pastoraadi ja Vabadussõja mälestussamba kohta. Lisaks on stendil välja toodud tuntud isikud, kes küll ei ole maetud kirikaia kalmistule, kuid on jätnud olulise jälje meie kultuurilukku: Järva-Jaani koguduse pastor ja talurahvakooli asutaja Christian Kelch, baltisaksa maalikunstnik ja Düsseldorfi Kunstiakadeemia professor Eduard von Gebhardt, mereväeadmiral, hüdroloog ja geograaf, Põhja-Jäämere Golfi hoovuse ja jäätriivi uurija Nikolai von Schilling, Kuksema mõisnik, Järva-Jaani kiriku eestseisja, Tuletõrje Seltsi asutajaliige Georg von Schilling, Roosna-Alliku ja Karinu mõisnik, Ingerimaa asehaldur, Järva-Jaani kiriku patroon Bogislaus Rosen, üks Eesti Üliõpilaste Seltsi asutaja, kooliõpetaja, koori- ja orkestrijuht, ajakirja “Meelejahutaja” toimetaja, pastor ja Tallinna praost Aleksander Mäevälja (Mohrfelt), lastekirjanik Peäro August Pitka ja kontradmiral Johan Pitka.

Stendi kesksel kohal on nummerdatud hauaplatsidega kirikaia kaart, mille koostas Andres Pohla 2005. aastal. Sellele on märgitud, vastavalt sektoritele erinevate värvidega, samuti meie kultuuriloos oluliste inimeste matmiskohad. Valikusse jäid Vabadussõjas langenud, koguduse õpetajad ja juhtorganite liikmed, mõisnikud, koolijuhid ja pedagoogid, teadlased, arstid, kohalike seltside, ühisuste ning kaubanduse asutajad ja edendajad ning paljud teised.

Stendi koostasid Katrin-H. Melder, Silva Kärner ja Anne-Mai Jüriso, teksti tõlkis inglise keelde Anu Nurk, hauakohad märkis kaardile Gerly Algpeus, stendi kujundas Sirje Randla i-STEND OÜst ja valmistas AS TREV-2 Grupp ning paigaldas Järva-Jaani Teenus OÜ ja finantseeris Järva-Jaani Vallavalitsus. Südamlik tänu siinkohal kõigile, kelle kaasabil stend valmis ning nüüd olulise infoallikana on meie kirikaia kalmistul. Head uurimist ja sellega tutvumist!

← kõik uudised   ↑ üles